Wat is LEGO SERIOUS PLAY?

LEGO SERIOUS PLAY (afgekort: LSP) is een gefaciliteerde methode voor onder meer strategieontwikkeling, visieontwikkeling, teamvorming, planvorming en innovatie. De kracht van LEGO SERIOUS PLAY is dat iedereen (niemand uitgezonderd!) met behulp van de LEGO-steentjes in staat is om zijn kennis en mening in te brengen in een overleg. Het is niet alleen een speelse, maar ook een bewezen en zeer effectieve methode!

Elke workshop gefaciliteerd met LEGO SERIOUS PLAY bestaat uit meerdere ‘Uitdagen – bouwen – delen – reflecteren’-cycli, Nadat de facilitator een uitdaging heeft neergelegd bouwen de deelnemers hun individuele bouwwerken met behulp van speciaal samengestelde sets LEGO-steentjes. Lastige onderwerpen worden met behulp van LEGO SERIOUS PLAY door de deelnemers vastgelegd in tastbare driedimensionale bouwwerken en metaforen. Hun ideeën en creativiteit worden hierbij maximaal benut.

De deelnemers geven zelf betekenis aan hun bouwwerken. Middels storytelling vertellen ze hun eigen verhaal aan de andere deelnemers. De facilitator en de andere deelnemers stellen verhelderende vragen, delen nieuwe inzichten en benoemen onderlinge verbanden. Elke deelnemer is op deze manier 100% betrokken bij het proces.

Door de opzet van de LEGO SERIOUS PLAY-methode is elke deelnemer van een sessie betrokken bij de totstandkoming van de oplossing. Er gaat geen kennis verloren en iedereen kan zijn mening geven. De gekozen oplossing in een LEGO SERIOUS PLAY-workshop is daarmee een door iedereen gedragen oplossing. En dat allemaal door als volwassenen (weer) te gaan spelen met LEGO!

“Object play with the hands creates a brain that is better suited for understanding and solving problems of all sorts.”

Stuart Brown, Play

Kenmerken

 • Bestaat uit meerdere ‘Uitdagen – bouwen – delen – reflecteren’-cycli.

 • Wordt in overleg met de opdrachtgever vormgegeven.

 • Is geschikt voor groepen van zes tot twaalf deelnemers. Andere aantallen zijn  in overleg mogelijk.

 • Heeft een minimale duur van één dagdeel. Meerdaagse sessies zijn ook mogelijk.

 • Wordt begeleid door een ervaren facilitator.

 • Kan gefaciliteerd worden in het Nederlands of Engels.

 • Is naast buitengewoon effectief ook Serious Fun!

Toepassingsmogelijkheden

 • Het uitwerken van de strategie van een organisatie.

 • Het uitwerken van ingewikkelde en veelomvattende uitdagingen.

 • Het prototypen en testen van nieuwe producten en diensten of ene organisatie.

 • Het verkrijgen van gedragen oplossingen voor ingewikkelde problemen.

Achtergrond

De methode is ontwikkeld door LEGO in samenwerking met de IMD Business School in Lausanne, Zwitserland. Het is gebaseerd op recente kennis over systeemdenken, neurowetenschap, strategie en gameontwikkeling.

Gecertificeerd facilitator

Logo Certified LEGO SERIOUS PLAY facilitatorEdwin de Vos is in 2013 opgeleid tot gecertificeerd LEGO SERIOUS PLAY facilitator door Per Kristiansen. Aanvullend heeft hij de verdiepende trainingen Using LEGO SERIOUS PLAY to make a Business Model Canvas (2015) en Building Future Scenarios with the LEGO SERIOUS PLAY method (2016) gevolgd.

Daarnaast is Edwin initiatiefnemer en (mede-)organisator van de Nederlandstalige LEGO SERIOUS PLAY facilitatordag, (mede-)organisator van en actief deelnemer aan de Meetups van LEGO SERIOUS PLAY Holland en neemt hij jaarlijks deel aan de internationale Community Days in Billund, Denemarken.

In de media

Een opsomming van media die aandacht hebben besteed aan de methodiek:

Logo Elsevier WeekbladIn juni 2017 was Ruud Deijkers  aanwezig bij een sessie. En vervolgens schreef hij daarover het artikel Bloedserieus met LEGO spelen. Het werd gepubliceerd in september 2017 in Elsevier Weekblad .

Download het artikel

Opleiding en Ontwikkeling is het vakblad voor HR-professionals. Voor de themareeks Het geheim van de smid schreef Edwin het artikel Met LEGO kan je alles maken. Het werd gepubliceerd in editie 3-2018.

Download het artikel

Wil je meer weten over LEGO SERIOUS PLAY?