Wil je echt goede resultaten uit een workshop halen? Zet dan een workshop facilitator in!
Een workshop facilitator zorgt er namelijk voor dat je die goede resultaten ook echt behaalt.
En ook dat jij voor de volle 100% kunt meedoen als deelnemer.
Workshop facilitator
Een workshop facilitator helpt je om echt goede resultaten uit een workshop te halen. Daarvoor helpt én adviseert hij je tijdens de verschillende fasen van een workshop:
In de voorbereiding
Een workshop facilitator adviseert je in de voorbereiding over de opzet van de workshop. Daarbij start hij altijd met het scherp krijgen van de vraag en het doel van de workshop.
Ook bespreekt hij andere zaken die relevant zijn voor een goede workshop. Denk daarbij aan de samenstelling van de groep, de beschikbare tijd en de locatie.
Het uiteindelijke resultaat staat of valt met de kwaliteit van voorbereiding van de workshop
Op basis van deze informatie ontwerpt hij een workshop programma waarmee het gewenste resultaat kan worden behaald. Dat workshop programma bespreekt hij met je, waar nodig voorzien van advies voor een nog beter resultaat.
Tijdens de workshop
De workshop facilitator begeleidt de workshop van A tot Z. Hij volgt daarbij het workshop programma dat is opgesteld tijdens de voorbereiding.
Verder regelt hij de praktische zaken rondom de workshop. Daarbij kun je denken aan de workshop materialen, pauzes, energizers en afstemming met de locatie.
Tijdens de workshop zorgt hij er voor dat er een flow ontstaat. En dat de deelnemers de hoofden vrij hebben om (creatief) na te denken. Ook zorgt hij er voor dat er een open en constructieve sfeer is. En tot slot laat hij alle deelnemers aan bod komen.
En loopt een workshop toch anders dan vooraf is bedacht? Dan is een goede workshop facilitator perfect in staat om het programma daar op bij te sturen. Allemaal zodat jij voor de volle 100% kunt meedoen als deelnemer.
Na afloop
De rol van de workshop facilitator na afloop van de workshop varieert, afhankelijk van wat daar over is afgesproken in de voorbereiding.
Zo kan hij bijvoorbeeld zorgen voor een goed (beeld)verslag. Maar hij kan ook advies, begeleiding en hulp geven bij de verdere uitwerking van de resultaten.
Wat in ieder geval minimaal moet gebeuren, is een evaluatie waarin de workshop en het behaalde resultaat worden besproken.
Heb je een vraag over inzetten van een workshop facilitator voor je volgende workshop? Reageer hieronder, dan denk ik graag met je mee.
Geef een reactie