Spelen op het werk volgens Stuart Brown in zijn boek PlayHeeft spelen op het werk nut? De wetenschapper Stuart Brown heeft het onderzocht en zijn conclusie is dat spelen op het werk zelfs essentieel is. Werk zonder spelen werkt niet, schrijft hij in zijn boek Play: How It Shapes the Brain, Opens the Imagination, and Invigorates the Soul.

Een leven lang spelen

Brown schrijft dat mensen door de natuur zijn gemaakt om te spelen. Ons hele leven lang. Niet alleen als kinderen, maar ook als – werkende – volwassenen. Spelen is namelijk niet alleen leuk, het is ook heel nuttig.

Wanneer we spelen is onze aandacht volledig gericht op wat we doen. We zijn gefocust en ons brein werkt beter. Daardoor kunnen we beter leren en beter onthouden wat we leren.

We zijn bovendien creatiever en innovatiever als we spelen, want we kunnen dingen uitproberen zonder dat het gelijk consequenties heeft. En dat levert ons, naast een enorme bak plezier, duidelijke antwoorden en oplossingen op.

Precies wat we ook nodig hebben in ons werk om een verschil te kunnen maken!

Spelen op het werk

Spelen op het werk is essentieel, schrijft Brown. Alleen valt spelen op het werk meestal buiten de normale activiteiten. Wat mij betreft is dat een gemiste kans, omdat spelen en werk elkaar juist enorm versterken. Het helpt organisaties namelijk aan duidelijke antwoorden op hun ingewikkelde vraagstukken. Brown schrijft daarover het volgende:

  • Als we spelen met een vraagstuk, zijn we creatiever en innovatiever. En dat levert verfrissende inzichten op.

  • De tijd vliegt voorbij als we spelen. We komen in een flow. Het lijkt alsof we niet werken, maar ondertussen ontstaan er allemaal verrassende ideeën.

  • Spelen geeft ons ruimte voor improvisatie. We zitten niet vast in een rigide manier van denken en doen. We staan open voor serendipiteit, voor toeval.

  • Door te spelen kunnen we mogelijkheden creëren die nooit hebben bestaan, maar misschien wel gaan bestaan. Spelen bereidt ons voor op de toekomst.

  • We kunnen lessen en vaardigheden leren zonder risico te lopen. We kunnen vrijwel onbeperkt experimenteren en zo leren wat het beste werkt.

Nuttig en vele malen sneller

Tot slot voeg ik vanuit mijn eigen ervaring nog één eigenschap toe aan de lijst van Brown: snelheid. Door met een ingewikkeld vraagstuk te spelen, wordt het namelijk vele malen sneller beantwoord dan organisaties gewend zijn.

Kijk de volgende keer dus niet gek op, als je je volwassen collega’s in een workshop met LEGO SERIOUS PLAY, PLAYMOBIL pro of ander playful organisatieadvies ziet spelen. Ze zijn dan een ingewikkeld vraagstuk met elkaar aan het beantwoorden. Want dat spelen op het werk heeft dus absoluut nut!

Wil je dit boek zelf lezen? Je kunt het bestellen op bol.com .