LEGO® SERIOUS PLAY®

Effectief resultaat door als volwassenen (weer) te bouwen met LEGO!

Wat is LEGO SERIOUS PLAY?

LEGO SERIOUS PLAY is een gefaciliteerde methode voor onder meer strategie- en visieontwikkeling, teamvorming, planvorming en innovatie. De kracht van LEGO SERIOUS PLAY is dat iedereen (niemand uitgezonderd) met behulp van de LEGO-steentjes in staat is om zijn kennis en mening in te brengen in een overleg. Het is niet alleen een speelse, maar ook een bewezen en zeer effectieve methode!

Elke workshop gefaciliteerd met LEGO SERIOUS PLAY bestaat uit meerdere ‘Uitdagen – bouwen – delen – reflecteren’-cycli. Nadat de facilitator een uitdaging heeft neergelegd, bouwen de deelnemers hun individuele modellen met behulp van een speciaal samengestelde set LEGO-steentjes. Lastige onderwerpen worden met behulp van LEGO SERIOUS PLAY door de deelnemers vastgelegd in tastbare driedimensionale modellen en metaforen. Hun ideeën en creativiteit worden hierbij maximaal benut.

De deelnemers geven zelf betekenis aan hun gebouwde modellen. Middels storytelling vertellen ze hun eigen verhaal aan de andere deelnemers. De facilitator en de andere deelnemers stellen verhelderende vragen, delen nieuwe inzichten en benoemen onderlinge verbanden. Elke deelnemer is op deze manier 100% betrokken bij het proces.

Door de opzet van de LEGO SERIOUS PLAY-methode is elke deelnemer van de workshop betrokken bij de totstandkoming van de oplossing. Er gaat geen kennis verloren en iedereen kan zijn mening geven. De gekozen oplossing in een LEGO SERIOUS PLAY-workshop is daarmee een door iedereen gedragen oplossing. En dat allemaal door als volwassenen (weer) te gaan spelen met LEGO!

Klanten

ABN AMROAedesAegonArriva NederlandLogo Aramco OverseasBiZZdesignBlinkLane ConsultingBPD NederlandButterfly WorksLogo ConsultingKidsLogo CSUde VolksbankDTGDriessen HRMLogo Dura VermeerEsperantoXLErnst & YoungFInextLogo Gall & GallLogo Gaston SchulLogo Gemeente AmersfoortGemeente OpsterlandSchoonmaakbedrijf GomINKISSOLogo Jeugdbescherming WestLEGOLogo ListerLundbeck NederlandMaastricht UMC+Logo MaxServMead Johnson NutritionMinisterie van Binnenlandse Zaken en KoninkrijksrelatiesLogo Ministerie van Justitie en VeiligheidLogo Nationale NederlandenDe Nederlandse LoterijNederlandse Vereniging voor Medisch OnderwijsNestléLogo Ogilvy Social.LabPfizerLogo PhilipsLogo ProRailLogo QquestROC Midden NederlandLogo Werkorganisatie CGMSt Antonius ZiekenhuisSyngentaLogo Universiteit UtrechtLogo UMC UtrechtLogo VodafoneZiggoLogo WoonbedrijfZodiac AerospaceZorginstituut Nederland

Kenmerken

Kenmerken van een workshop gefaciliteerd met LEGO SERIOUS PLAY:

  • Bestaat uit meerdere ‘Uitdagen – bouwen – delen – reflecteren’-cycli.
  • Wordt in overleg met de opdrachtgever vormgegeven.
  • Is geschikt voor groepen van zes tot twaalf personen. In overleg zijn andere aantallen ook mogelijk.
  • Heeft een minimale duur van één dagdeel. Meerdaagse workshops behoren ook tot de mogelijkheden.
  • Wordt begeleid door een ervaren facilitator.
  • Is naast buitengewoon effectief ook Serious Fun!

Toepassingsmogelijkheden

Een workshop gefaciliteerd met LEGO SERIOUS PLAY kan onder meer worden ingezet voor:

  • Het uitwerken van de strategie van een organisatie.
  • Het uitwerken van complexe en veelomvattende uitdagingen
  • Het prototypen en testen van nieuwe producten en diensten of een organisatie.
  • Het verkrijgen van gedragen oplossingen voor problemen.

Achtergrond

LEGO SERIOUS PLAY is ontwikkeld door LEGO in samenwerking met de IMD Business School in Lausanne (Zwitserland). Het is gebaseerd op recente kennis over systeemdenken, neurowetenschap, strategie en game-ontwikkeling.

Gecertificeerd LEGO SERIOUS PLAY facilitator

Logo Association of Master Trainers in the LEGO SERIOUS PLAY MethodEdwin de Vos is in 2013 door Per Kristiansen opgeleid tot gecertificeerd LEGO SERIOUS PLAY facilitator. Aanvullend heeft hij de verdiepende trainingen Using LEGO SERIOUS PLAY to make a Business Model Canvas (2015) en Building Future Scenarios with the LEGO SERIOUS PLAY method (2016) gevolgd.

Edwin is initiatiefnemer en (mede-)organisator van de Nederlandstalige LEGO SERIOUS PLAY facilitatordag, (mede-)organisator van en actief deelnemer aan de Meetups van LEGO SERIOUS PLAY Holland en hij neemt jaarlijks deel aan de internationale LEGO SERIOUS PLAY Community Days in Billund, Denemarken.

Ervaar LEGO SERIOUS PLAY zelf tijdens een kennismakingsworkshop Meer informatie

Wat anderen zeggen

Nieuwsgierig geworden? Wil je meer weten? Ik kom graag met je in contact! Contact